Papa Francisc le face curte penticostalilor

Distribuie:

Share Button
Share Button

De ce, oare, e interesat Papa Francisc atat de mult de fenomenul penticostal ?

Dupa ce in 2013 Vaticanul a luat in discutie fenomenul penticostal (AICI), de data aceasta, Papa Francisc face un gest istoric adresandu-se unei adunari de penticostali si carismatici, reuniti intr-o conventie in Texas (AICI). Acesta, intr-un limbaj simplu – pe care il numeste « limbajul inimii » – ii cheama la unitate si le solicita sprijin personal in rugaciune. Spun ca gestul lui este istoric pentru ca modul in care actualul Papa se apropie de comunitatea penticostal – carismatica este fara precedent.
Nu stiu cum a fost perceput gestul acesta in cadrul comunitatilor de penticostali dar, la cat de divizata este comunitatea penticostala in lume, ma indoiesc ca vom afla vreodata. Probabil ca unii lideri mai tineri, influentati de tendintele ecumenice actuale, vor fi profund impresionati de deschiderea Papei – vezi Doamne ! – si dornici de unitate. Pe de alta parte, nu am nicio indoiala ca penticostalii conservatori – si nu sunt putini – vor vedea in gestul Papei o cursa diabolica.
Personal nu-mi imaginez o deschidere spre unitate – de genul celei propuse de Papa Francisc – in cadrul bisericii penticostale din Romania. Noi deja ne-am delimitat de comunitatea mondiala a penticostalilor – prin vocea actualului Presedinte ne-am autodefinit ca fiind ’autohtoni si autocefali – si nu cred ca se pune problema de a ne uni cu catolicii, nici macar in scop misionar, daramite sa ne rugam impreuna pentru primirea Duhului si pentru extinderea Imparatiei lui Dumnezeu.
Nu voi discuta aici argumentatia care sta in spatele acestei respingeri, care este una de natura teologica, dar si istorica. Cert este ca multi lideri penticostali abia daca se unesc cu cei cu care impartasesc acelasi crez, deaceea nu cred ca se va lua in calcul colaborarea cu Papa. Alianta Evanghelica din Romania, din punct de vedere spiritual, abia daca misca o frunza.
Penticostalii – in practica – inca se mai sicaneaza cu baptistii. Din pacate sunt inca destui predicatori penticostali care se indoiesc de mantuirea celor ce nu sunt botezati cu Duhul Sfant (vezi AICI), iar crestinii dupa evanghelie inca se mai lupta din greu cu doctrina botezului in Duhul, predicata de penticostali. Abia daca avem niste tardive intalniri de tatonare si rar gasesti pastori – din cele trei Culte care formeaza Alianta Evanghelica – care sa colaboreze cu adevarat intre ei si sa lupte impreuna pentru extinderea Imparatiei. Si chiar si asa, colaborarea tine cu adevarat pana la impartirea celor ce se pocaiesc. Spiritul sectar ne face sa tragem plasa cu ‘’pesti’’ in barca noastra, ca doar n-o sa le dam lor ‘’pestii’’ pentru care am muncit noi, nu ? Recunosc, sunt si exceptii, dar ele nu inlatura imaginea de ansamblu. Colaboram intre noi – cum sa nu ! – dar colaboram cu garda sus si cu glontul pe teava !
Gestul Papei este, intr-adevar, o adevarata provocare. Acum este timpul sa hotaram cat de ecumenici putem fi si cum raspundem invitatiei de a experimenta « minunea unitatii » care, spune Papa, deja a inceput. Sunt foarte curios daca initiativa Papei Francisc va fi luata in serios de liderii penticostali din Romania si daca organizatia noastra va lua vreo pozitie oficiala. Asta asa, ca sa se vada ca avem si noi un departament de relatii cu publicul si un purtator de cuvant.
Este posibil ca Papa sa doreasca sincer unitatea si sa incerce sa-i adune pe copiii Bisericii in acelasi corp comun – o singura Biserica Crestina. Dar nu este exclus ca Papa sa se teama de modul exploziv in care se extinde miscarea penticostalo – carismatica mondiala si sa incerce blocarea fenomenului. Se pare ca pana in anul 2050 (AICI)cei mai multi crestini vor fi de orientare penticostalo-carismatica. Posibiliatea ca cea mai mare Biserica crestina actuala – Biserica Catolica – sa fie depasita numeric intr-un timp relativ scurt este cat se poate de serioasa. Sa fie aceasta ingrijorarea Papei ?
Oare va zice ceva Consiliul Bisericesc al Cultului Penticostal despre propunerea Papei Francisc ? Oh, am uitat ! Acum e perioada evanghelizarilor si nu cred ca au timp sa analizeze astfel de fenomene (para)normale.

Sursa: http://penticostalul.wordpress.com/


Leave a comment

Your email address will not be published.

*Current day month ye@r *